İLK UÇABİLEN ROBOT YARASA

Share:
Bu robotun adı Bat Bot'dur. Yarasa robot tam bir mühendislik harikasıdır. Ağırlığı 94 gramdır.Karbon fiber iskeletinin üzerine uzanan bir silikon membran, bilgisayar ve sensörlerle sıkıştırılmış kafa ve omurgası boyunca uzanan beş mikro boyutlu motor ile otonom kanat çırparak uçabiliyor. Bat Bot'un en önemli özelliği yarasanın doğal uçuşunu taklit etmesidir. Bat Bot'u yapabilmek için gerekli olan teknoloji anlatmamız gerekiyor.Ne kadar üst düzey bir teknoloji kullanılsa da bu hiç kolay olmamıştır. Çünkü bir yarasının kanadı tam 40 eklemden oluşur ve biz bu robotu bu şekilde yaptığımızda çok ağır ve tıknaz bir robot haline alınırdı.
Bunun yerine; 2008 yılında biyolog Dan Riskin'in yarasa kanatları hakkında yazdığı bir çalışma yardımıyla yarasa kanatları incelendi. Ba analizler sonucunda 40 eklemden hangilerinden vazgeçileceği hangileri önem taşıdığı anlaşılmaya çalışıldı.
Sonunda, bu robotun dokuz eklem yeri olmasına karar verildi.Ne kadar son düzey bir teknoloji olsa da Bat Bot basit bir robottur. 


Bat Bot'un karbon fiber mafsal eklemleri olmadığı için yarasa robot aktif kollarını bir yarasa gibi bükemez.

Ayrıca robot yarasa üzerinde başka basitleştirmeler de bulunuyor. Yarasa kanat membranları farklı yerlerde farklı sertlik seviyelerine sahipken, Bat Bot’un ultra ince silikon membranı üniform olarak esnektir.

Hiç yorum yok